Kyläkeskiviikko: Eura

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
17.10.2018
19:00 - 20:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Maatalousmuseo Saran Kyläkeskiviikkojen syyssarjassa on vuorossa Euran kylä 17.10. klo 19. Euran kylän vaiheisiin perehdytään museolehtori Kirsi Laineen johdolla.

Eura on yksi Kojonkulman kylistä, ja kylätontti on edelleen helposti paikannettavissa Kojonjoen ylittävän sillan pielessä. Kylätontin ympärillä sijainneiden peltojen lisäksi varhaiset euralaiset elättivät itseään käsityötaidoillaan. Käsitöiden tekemisestä oli kuitenkin luovuttu maatalouden hyväksi jo kauan ennen 1700-luvun loppua, jolloin kylän maat jaettiin isojaossa kuuden tilan kesken. Isojaossa selkiytyivät myös Kojonkulman kylien väliset, hieman sekavat maanomistusolot. Kyläkeskiviikossa selviää muun muassa, miksi useat lähiseudun isännät olivat kovin huolissaan Sosin verojen maksusta, miksi Eskolan muutto pakotti naapurit tuohimetsään, missä euralaisilla oli tapana polttaa tervaa ja miten ihmeessä Kurjen kaalimaa liittyy karjan juottamiseen. Illan aikana tutuiksi tulevat sekä varsinainen Euran kylä että Orisuolla sijainnut ulko-omistusalue.

Kyläkeskiviikoissa tutustutaan isojakokarttojen avulla loimaalaiskylien historiaan. Syksysarjan päättävät marraskuussa Mökköinen ja Auvainen. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.Jaa tapahtuma Facebookissa