Olutta Loimaalta

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
15.09.2021 - 03.04.2022
10:00 - 17:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Loimaalainen oluthistoria avautuu kuvina Suomen maatalousmuseo Saran ravintolatilaan 15.9. Näyttely esittelee loimaalaista teollista oluenpanemisen historiaa paikkakunnalla toimineiden yritysten kautta valokuvin ja tekstein. Näyttely on tutustuttavissa 3.4.2022 saakka eli saman ajan kuin Ruokakulmassa Hotelli- ja ravintolamuseosta vieraileva samaan teemaan liittyvä Oispa kaljaa -näyttely.

1800-luvulla oluenpano teollistui Suomessa. Varsin varhain alkoi myös mm. virvoitusjuomien teollinen valmistaminen. Raittiusaatteen nousu ja sitä seurannut kieltolaki ajoivat paikallisia panimoita ahtaalle. Myöhemmin 1970-luvulta lähtien alalla toiminta keskittyi voimakkaasti isoihin yrityksiin, niiden ostaessa pienempiä kilpailijoitaan. 2000-luvulla panimo- ja virvoitusjuomateollisuus on rikastunut jälleen pienillä paikallisilla toimijoilla. Alan kehityslinjat näkyvät myös loimaalaisessa oluthistoriassa.

Ensimmäinen alan teollisuuslaitos Loimaalla oli Aittamäen Oluttehdas, jonka varatuomari P.E. Wirtzenius perusti vuonna 1858 Onkijoen kylään. 1800-luvun lopulta lähtien sai raittiusaate voimakasta jalansijaa ja syksyn 1905 suurlakon aikana joutuivat monet olut- ja väkijuomatehtaat mielenosoittajien silmätikuiksi. Näin kävi myös Aittamäen Oluttehtaalle, jonka toiminta päättyi 1909.

Vuonna 1927 perustivat loimaalaiset maanviljelijät Yrjö ja Erkki Perheentupa ypäjäläisen maanviljelijä Pauli Perhon kanssa Loimaan Panimon. Suomessa oli tuolloin voimassa alkoholin valmistuksen ja myynnin estänyt kieltolaki, joten panimo pystyi valmistamaan vain alkoholittomia tuotteita ja alkoholiprosentiltaan hyvin mietoja mallasjuomia. Loimaan Panimon toiminta jouduttiin lopettamaan 1930-luvun alun laman aiheuttamien talousvaikeuksien takia. Oluen valmistus kuitenkin jatkui keskeytyksettä, sillä uusi yritys, Loimaan Oluttehdas Oy, perustettiin heti konkurssin jälkeen vuonna 1933. Uuden yrityksen toiminta jatkui vuoteen 1970 asti.

Vuonna 2018 panimotoiminta palasi jälleen Loimaalle, kun uusi Loimaan Panimo perustettiin. Perheyrityksenä toimiva panimo otettiin paikkakunnalla lämpimästi vastaan ja se on hakenut valtakunnallista jalansijaa mm. osallistumalla aktiivisesti alan tapahtumiin.

Loimaalaisesta oluthistoriasta on ensi kesänä tulossa myös Loimaa-Seuran kokoama näyttely Loimaan Kotiseutumuseolla.

Kuva: Senna Levonen, Suomen maatalousmuseo Sarka.

 

 

 

 



Jaa tapahtuma Facebookissa