Päivi Ala-Nissilä: Viljaa savimaasta

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
08.10.2016 - 08.01.2017
00:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Päivi Ala-Nissilän maanviljelijän identiteettiä tutkivan valokuvausprojektin kohteeksi tiivistyi yksi henkilö, kotitilan pitoa jatkava veli.

Ala-Nissilä lähti projektissaan liikkeelle yksilöstä, mutta pian hän huomasi havainnoivansa laajempia ilmiöitä farmarin identiteetistä. Vahvana välittyivät yksin tekeminen ja luonnon tahtiin eläminen, se itsenäinen ja samalla nöyrä asenne, joka liittyy luonnontahtisuuteen. Toisaalta Ala-Nissilä hämmästyi kontrollia, jota erilaiset säädökset ja viranomaisten aikataulut edustavat. Esiin nousi myös käsin tekemisen tärkeys. Koneet ovat apuvälineitä ja kaikessa tarvitaan fyysistä läsnäoloa: silmiä, korvia, käsiä. Myös kasvun ihme sekä savinen maa alkoivat nousta esille kuvista.

Projektin kuvista syntyi Viljaa savimaasta -näyttely.

Aukealla peltojen keskellä näkee kauas – juuri sopivan kauas”, toteaa Päivi Ala-Nissilä. Aukea maisema, laaja taivas ja viljan laineilu tuulessa ovat nautintoja arjen ja työn keskellä. Näihin kauniin runollisiin, mutta toisaalta kliseisiin mielikuviin Ala-Nissilä suhtautuu kuitenkin ristiriitaisesti. Jos katse jää pelkästään niihin, se kaventuu. Siksi ne saavat dokumentaarisessa Viljaa savimaasta -näyttelyssäkin vain sivuosan.

Päivi Ala-Nissilän valokuvanäyttely VILJAA SAVIMAASTA on esillä museon aulassa ja seminaaritila Riihessä 8.10.2016-8.1.2017.Jaa tapahtuma Facebookissa