Sinun ruokasi ei ole sinun – Ruokakeskustelua nyt ja ennen

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
16.02.2023 - 09.01.2024
00:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Kuvittele eteesi ateria. Mitä se sisältää? Onko siinä käytetty kotimaisia raaka-aineita? Mikä annoksen hiilijalanjälki on? Mitkä sen ravintoarvot ovat? Millä kaikilla perusteilla ateriakokonaisuus on muotoutunut?

Ruokaan liittyvä keskustelu on nykypäivänä vilkasta. Trendit vaihtuvat nopeasti ja uutta tutkimustietoa ruoka-aineiden terveysvaikutuksista julkaistaan hurjaa vauhtia. Kaupan hyllyllä riittää vaihtoehtoja, joista valita ostoskoriinsa mahdollisimman oman näköiset elintarvikkeet. Nykyinen maailmanpoliittinen tilanne herättää huolta ruoan riittävyydestä, kotimaisen tuotannon tilanteesta ja ruoan hinnan noususta. Samalla vaakakupissa painavat kestävään kehitykseen ja eettisyyteen liittyvät kysymykset. Kuka lopulta päättää, mitä lautaseltasi löytyy?

Sinun ruokasi ei ole sinun –näyttely tarkastelee ruokaa erilaisista ajankohtaisista näkökulmista ja avaa nykyhetken keskeisten ruokakysymysten historiallisia taustoja. Ruokaa lähestytään muun muassa terveyden, liha-kasvis vastakkainasettelun, elintarviketurvallisuuden, identiteetin rakentumisen sekä vastuullisuuden näkökulmista. Miten ajassa muuttuvat terveyskäsitykset näkyvät nykypäivän ruokavalinnoissamme? Miten maailmankaupan laajentuminen ja globaali ruoantuotanto ovat muuttaneet suomalaisten ruokavaliota ja ruokailutottumuksia? Mistä lähtien eettiset kysymykset ja ruoantuotannon ympäristövaikutukset ovat aiheuttaneet meille paitsi yhteiskunnallista, myös henkilökohtaista huolta? Olivatko elintarvikkeet ennen turvallisempia ja ihmiset terveempiä, kuin nykyisin?Jaa tapahtuma Facebookissa