Tango del norte @ Loimaan Taidetalo

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
12.06.2018
19:00 - 20:15

Tapahtumapaikka
Loimaan Taidetalo
Rantatie 2, Loimaa


Sooloja ja Duoja Taidetalossa

Tulevana tiistaina Loimaan Taidetalossa konsertoi argentiinalaisen tangon ja eteläamerikkalaisen folkloren suomalainen huippuyhtye, Tango del norte. Yhtye julkaisi levy-yhtiö FinRecordsin kanssa 25.5.2018 albumin Solos & Duos. Albumilta löytyy ensilevytyksenä argentiinalaisen säveltäjän, Alejandro Schwarzin, teos Tango for Bandoneon & Piano. Lisäksi Astor Piazzollan paljon maailmalla soineen bandoneonkonserton Aconcagua orkestraatio on tässä ensikertaa äänitetty pianolle sovitettuna. Tango del norte yhdistelee musiikissaan suvereenisti elementtejä niin argentiinalaisesta ja suomalaisesta tangosta, kuin eteläamerikkalaisesta kansanmusiikista, jazzista sekä klassisesta musiikista. Kyseessä on taatusti kansainvälistäkin kiinnostusta herättävä kokonaisuus.

Vuonna 2011 perustetun Tango del norten intohimoinen ote argentiinalaiseen tangoon henkii syvää perinteiden kunnioitusta, mutta samaan aikaan myös vahvaa sisäistä paloa kulkea tangon kehityksen mukana.
Tango del norte on konsertoinut laajalti ympäri Suomea eri festivaaleja myöden, sekä lisäksi Puolassa ja Espanjassa. He ovat tehneet myös yhteistyötä kansainvälisen tason tangosolistien kanssa, joukossa mm. Argentiinan tämän hetken kuumimmat nimet Sandra Luna ja Martin Alvarado.
Kesällä 2016 Tango del norte julkaisi ensimmäisen CD-levynsä Raíces de pasión yhdessä argentiinalaisen laulajan, Romina Biancon, kanssa.

Yhtyeen molemmat muusikot kuuluvat tangogenren kärkikaartiin Suomessa.
Sami Pirttilahti saavutti 4. sijan maailman suurimmassa bandoneonkilpailussa Che Bandoneon International Competition Yhdysvalloissa 2017.
Pianisti Ville Westergårdin sovitus Piazzollan konsertosta on puolestaan merkkitapaus Argentiinassa asti, ja kertoo hänen erikoisosaamisestaan modernin tangon parissa.

Juuri julkaistun albumin sisällöstä yhtye kertoo seuraavasti:

Tango del norte on aikanaan saanut alkunsa kiinnostuksestamme Astor Piazzollan musiikkiin. Siksi tuntui luontevalta – vaikkakin haastavalta – valita ensimmäiselle instrumentaalilevyllemme Piazzollan hieno bandoneonkonsertto. Houkuttelevan valinnasta teki myös se, että tämä on ilmeisesti ensimmäinen kerta, kun teoksen orkesteriosuudet on levytetty pianolla. Aconcaguan ydin on tango nuevoa, mutta se on myös enemmän kallellaan klassisen musiikin suuntaan kuin valtaosa Piazzollan muusta tuotannosta.
Vuosien aikana yhä syvempi tutustuminen tangoon on vienyt meidät myös muun eteläamerikkalaisen rytmimusiikin pariin, oivana esimerkkinä jazz-sävytteinen Milonga gris. Venezuelalaista svengiä räiskyvässä Yo vengo regando flores-kappaleessa rakkaus ei aina kukoista, mutta kukkia voi silloinkin kastella. El vino del olvido, unohduksen viini, on ensimmäinen osa alunperin bandoneonille, kitaralle ja jousille sävelletystä sarjasta. Toinen argentiinalaista uudempaa kansanmusiikkia edustava teos on Gorrión. Argentiinalaisen kitaristi-säveltäjä Alejandro Schwarzin kahden sovituksen lisäksi hänen säveltämänsä moderni tango duollemme syntyi varta vasten tätä levyä varten. Perinteisen tangon puolia pitävät kaksi klassikkoa, El Choclo ja La Cachila.

Konsertti Loimaan taidetalossa tiistaina 12.6 alkaa klo 19.
Liput 10/8€, museokortilla 7/5€
Konsertin järjestää Loimaan kulttuuripalvelut.Jaa tapahtuma Facebookissa