Pellot ja pientareet -näyttely tarjoilee kaksi näkökulmaa maaseututaiteeseen

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
11.02.2022 - 04.09.2022
10:00 - 17:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Varsinais-Suomen alueellisena vastuumuseona toimiva Turun museokeskus ja Suomen maatalousmuseo Sarka ovat koonneet yhteistyössä Turun kaupungin taidekokoelmiin perustuvan Pellot ja pientareet -näyttelyn. Näyttelyssä nähdään teoksia 1940-luvulta 2010-luvulle ja esillä on niin maalauksia, grafiikkaa, veistoksia kuin mediataidettakin.

Tielle karanneita lehmiä, uurastusta pellolla, talvipäivän hiljaisuutta ja lehmän symboliikkaa. Aitoja, helteisiä peltoja ja vakaita hirsiseiniä. Muun muassa tällaisina teemoina maaseutu näyttäytyy Turun kaupungin taidekokoelmissa.

Näyttelyn teksteissä teoksia katsotaan sekä taide- että maataloushistorioitsijan silmin. Siinä missä taidehistorioitsija kiinnittää huomionsa teosten tyylisuuntiin, värinkäyttöön ja sommitteluun, pohtii maataloushistorioitsija kuvattujen aiheiden konkretiaa: työvälineiden ikää, maaseudun autioitumista tai maiseman elementtejä.

Taideteokset ovat itsessään mielenkiintoisia kuvia menneisyydestä, mutta eivät samalla tapaa todellisuutta tallentavia kuin valokuvat. Maalausten maisemia ja yksityiskohtia on voitu muokata taiteen lähtökohdista käsin, värejä on voitu muuttaa ja rakennuksia lisätä sinne missä niitä ei ole ollut. Siitä huolimatta teokset tarjoavat mielenkiintoista tietoa ja ehkä uusiakin näkökulmia sekä taiteen että maataloushistorian ystäville.

Näyttelyn teokset ovat seuraavilta taiteilijoilta: Ulla Söderholm, Viljo Mäkinen, Kaj Stenvall, Ilmari Kaijala, Harro Koskinen, Einari Levo, Sinikka Mäki-Lertola, Weikko Puro, Matti Kallinen, Veikko Vuori, Iiu Susiraja ja Kalle Akkola.Jaa tapahtuma Facebookissa