Ruista ranteeseen -ruistaikinajuuritapahtuma

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
23.08.2018
12:00 - 14:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Luke jakaa ja kerää tietoa vanhoista ruistaikinajuurista Sarka-museolla 23.8.

Torstaina 23.8. klo 12-14 Suomen maatalousmuseo Sarassa järjestetään Ruista ranteeseen– ruistaikinajuuritilaisuus. Tilaisuudessa kerrotaan Luonnonvarakeskus Luken ruistaikinajuurta koskevasta tutkimushankkeesta, jossa kerätään tietoa vanhoista ruistaikinajuurista sekä tutkitaan maatiaisrukiiden ja ruistaikinajuurten mikrobiston moninaisuutta. Tilaisuuteen voi tuoda tutkimuskäyttöön lahjoitettavaksi näytteen omasta vanhasta ruistaikinajuurestaan. Kaikki ruistaikinajuuresta kiinnostuneet ovat kuitenkin tervetulleita tilaisuuteen.

 

Tilaisuus alkaa klo 12 seminaaritila Riihessä.

Maatalousmuseo Saran näyttelyamanuenssi Maria Vanha-Similä lausuu avajaissanat, minkä jälkeen Luken tutkijat kertovat hankkeesta, tehtävästä tutkimuksesta sekä siitä, millaisia juuria ja tarinoita on jo kerätty.

Esitysten jälkeen otetaan vastaan mieluiten yli 70 vuotta leivonnassa olleita ruistaikinajuuria tutkimuskäyttöön. Erityisesti tietoja juurista kaivataan eri puolilta Suomea. Myös reseptejä otetaan vastaan. Taikinajuurikeruun pohjalta valintaraati valitsee syyskuussa 2018 juuret, joita aletaan tutkia. Katso tarkemmat ohjeet taikinajuuri-lahjoituksille museon nettisivujen kautta:

https://www.sarka.fi/yleinen/ruista-ranteeseen-ruistaikinajuuritilaisuus-museolla-23-8-klo-12-14/

 

Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus tutustua opastetusti museon vuoden 2018 vaihtuvaan näyttelyyn Ruisleipä – suomalainen ruisleipä nyt ja ennen. Opastuksen kesto on noin 20 minuuttia. Museon ravintolassa on tilaisuuden kunniaksi tarjolla myös ruisteemainen menu klo 11-14.

Lisätietoa Luken hankkeesta:

https://www.luke.fi/projektit/ruista/Jaa tapahtuma Facebookissa