Alpo Jaakolan 80-luvun taidetta 2.4. – 29.8.2019

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
02.04.2019 - 27.06.2019
13:00 - 18:00

Tapahtumapaikka
Loimaan Taidetalo
Rantatie 2, Loimaa


Järki sulkee pois paljon kauneutta – ja paljon kärsimystä

Alpo Jaakolan 80-luvun taidetta

 

Alpo Jaakolan (1929-1997) syntymästä tulee 1.4.2019 kuluneeksi 90-vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Loimaan Taidetalolla esitellään Jaakolan 80-luvun taidetta, joka ennennäkemättömällä tavalla tuo esiin taiteilijan monipuolista ilmaisua. Jaakola tunnetaan hänen suurikokoisista veistoksistaan, taidegrafiikastaan ja öljyvärimaalauksistaan. Kahdeksankymmentälukua leimaa kuitenkin uusien materiaalien haltuunotto, kuten Loimaalaisen ArtGlass-Teamin kanssa teetetyt lasiveistokset ja Marja Jaakolan kanssa tehdyt kankaiset aplikaatiot. Jaakolan elämässä tapahtui useita suuria muutoksia 1970- ja 1980-luvun taitteessa, kun hän vuonna 1979 muutti Niinijoelle perustaen sinne uuden Ateljeekotiinsa Torkvillen. Samassa yhteydessä osa Metsämökin vanhasta tontista nykyisen patsaspuiston luona saatiin suojeltua luonnonsuojelualueeksi.

Jaakola opiskeli 1950-luvun alussa Turun Piirustuskoulussa, mutta opinnot jäivät lyhyen. Jaakolan opettaja Otto Mäkilä (1904-1955) koki, ettei Jaakolan omintakeinen ilmaisu hyötyisi koulun antamasta opista. Jaakolan ilmaisua on kuvailtu tai yritetty kuvailla hyvinkin moninaisin termein: surrealisti, ekspressionisti, naivisti, koloristi, mystikko. Shamaani. Jotkut ovat puhuneet jopa Jaakolan nimen mukaan jaakolismista.

Taidekritiikin ja julkisuuden kohteena oleminen oli Jaakolalle ajoittain vaikeaa, sillä joukkoon mahtui vuosikymmenten saatossa ylistyssanojen lisäksi myös murskaavia arvosteluja. Jaakola oli luova ihminen ja hänen omien sanojensa mukaan luovan ihmisen onni on, kun saa tehdä töitä. Alpon puoliso Marja teki kaikkensa taatakseen tämän työrauhan. Teosten lomassa kävijä voi tutustua Alpon ajatuksiin lähemmin katsomalla ylen dokumentin Toisenlainen totuus Alpo Jaakolasta (1988, Yle Arkisto).

Näyttely on osa Loimaan kaupungin 50-juhlavuoden ohjelmistoa.

Taidetalo avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 13 – 18, liput 3€ / 2€, museokortilla ja alle 18-vuotiaille vapaa pääsy. Taidetalo on suljettuna heinäkuussa

”Joka hetki mikä kuluu voisi olla tärkeä, jokainen hetki, mikä ei kulu, on vielä tärkeämpää, sillä silloin, silloin tapahtuu jotakin todella tärkeää. Jos ette te pahaa teette hyvää. Jos hyvänä otetaan se, että yritätte säilyttää, kasvattaa, parantaa niitä olosuhteita mitä maailmassa on, jos ette herää kello kuusi ampumaan, teloittamaan, kaatamaan metsää, rikkomaan puita, niin parempi että heräätte kello kymmenen kuuntelemaan itseänne ja sitä joka on lähellänne.”

Katkelma esseestä Taidepappi kirjasta Ehyeksi ihmiseksi, toim. Erkki Kiviniemi (1983)

www.loimaantaidemuseo.fi

Alpo Jaakola, Lepäävä, 1988, akryyli kankaalleJaa tapahtuma Facebookissa