Ammuu! – Koskettavaa karja-arkea kuvissa

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
10.09.2021 - 23.01.2022
10:00 - 17:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Suomen maatalousmuseo Sarka järjesti keväällä 2020 valokuvakilpailun karjatilojen nykyarjesta karjatilallisille ja muille karjan parissa työskenteleville.

Kilpailuun osallistuneisiin kuviin on tallentunut arkisia toimia: eläinlääkäreitä työssään, lypsettäviä lehmiä, ruokailuhetkiä ja karjapihan syksyistä kuravelliä. Hyvää mieltä tulvillaan ovat kuvat keväällä laitumille loikkivista naudoista, lasten ja eläinten kohtaamisista ja rennosta märehtimisestä kesäauringossa. Kilpailuun osallistuneet kertoivat myös työn kuormittavuudesta, epävarmuuden tunteista ja luopumisen tuskasta.

Isäntä on elämänsä hoitanut vuodesta 1722 suvulla ollutta tilaa. Nyt, veljen kuoltua, on aika lopettaa lehmien pito. Tilan jatkaminen ilman työkaveria ja uudistuksia on kannattamatonta. Navetta edustaa jo mennyttä kulttuuria, parsinavettoja.  On pakko luopua. Isännän kädet koskettavat lehmää rauhoittuen, pysähtyen hetkeen. Hän ei tiedä vielä mitä ajatella. Kuvan sävyt ja hämäryys kuvastavat luopumisen tuskaa. Maanviljelijässä näkyvät työn raskaan uurteet, kädet ovat työtä ja kohtaloita nähneet.  Edessä on muutos. Vuonna 1722 tärkeistä asioista olisi maalattu taulu. Olkoon tämä kuva nykyajan karjatilallisen muotokuva.

Kilpakuviin liittyvät koskettavat tarinat, tiedonvälittämisen halu, suuret tunteet, ammattiylpeys ja huumori kerrotaan kuvissa eläinten kautta. Myös yleisö pääsee tutustumaan niihin, kun osasta kilpailukuvia on koottu Ammuu!-näyttely museon Aulagalleriaan.

 

 

 Jaa tapahtuma Facebookissa