Kyläkeskiviikko: Sieppala

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
14.02.2018
19:00 - 20:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Joen halkoma kylä

Maatalousmuseo Saran Kyläkeskiviikkojen kevätsarja jatkuu Sieppalan kylän tarkastelulla ystävänpäivänä 14.2. klo 19. Sieppalan kylän vaiheisiin perehdytään museonjohtaja Teppo Viholan johdolla.

Sieppalan pieni kylä sijaitsee maatalousopiston takana Loimijoen kahta puolta. Pienen kylän asutus syntyi myöhäiskeskiajalla 1400-luvun jälkipuoliskolla ja alueellisesti suhteellisen pieni kylä kehittyi vanhempina vuosisatoina hitaasti. 1500-luvun puolivälissä kylässä oli vain kaksi taloa ja seuraavalla vuosisadalla taloluku kaksinkertaistui neljäksi.

Sieppala sijaitsee kaukana Loimijoen ylittävistä silloista ja joki on kuitenkin sen kohdalla ja varsin leveä. Kahluupaikkaakaan ei ollut, mikä ratkaistiin Sieppalan osalta lossilla tai lautalla, jolla joki voitiin ylittää. Ylittäminen oli välttämätöntä, sillä kylän umpiaidat sijaitsivat joen molemmilla puolilla.

Sieppalan keskiaikainen ryhmäkylä sijaitsi nykyisen Tiirin talon talouskeskuksen vaiheilla. Siinä kylän neljä kantataloa sijaitsivat kauniissa ja tiiviissä rivissä kylätien varressa 1700-luvun lopulla, kun isojako käytiin kylässä. Isojako oli kylässä suhteellisen helppo ja yksimielinen ja se vietiin loppuun ripeästi. Tämän jälkeen myös ryhmäkylä hajosi vähitellen, kun talot siirtyivät viljelystensä keskelle.

 Jaa tapahtuma Facebookissa