Lähiluontoa ja laiduntajia – Paavo Jahkolan akvarelleja

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
13.09.2023 - 20.10.2023
Koko päivä

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Saran Ravintolasalissa avautuu Paavo Jahkolan akvarelleista koostuva taidenäyttely Lähiluontoa ja laiduntajia.

Paavo Jahkola (s. 1935) on eläkkeellä oleva maanviljelijä Urjalasta. Hän kiinnostui piirtämisestä jo pikkupoikana, jolloin hän kuljeskeli hevoslaitumilla luonnoslehtiön kanssa tavoittelemassa eläinten liikkeitä ja asentoja. Muutto Urjalasta Helsinkiin sammutti hetkeksi palon piirtämiseen, mutta innostus syttyi uudelleen teini-iässä. Polvileikkauksesta toipuva lukioikäinen Paavo aloitti akvarellien maalaamisen ja taideharrastus jatkui asepalveluksessa, joukkuetovereiden karikatyyreissä.

Opintojen jälkeen Paavo palasi kotipaikkakunnalleen Urjalaan hoitamaan viljelyksiä ja kasvattamaan lihakarjaa. Tilan työt veivät mukanaan ja jättivät vähemmän aikaa kuvataiteelle. Kiireestään huolimatta Paavo jatkoi piirtämistä Tuottava Hereford –lehden sekä karjan kasvatusta käsittelevien ammattikäsikirjojen kuvittajana. Vapaa-ajan täytti myös taiteellinen yhteistyö kankaanpainantaa ja keramiikkaa harrastavan vaimon kanssa.

Eläkkeelle jäätyään Paavo osallistui kansalaisopiston kuvataidekursseille ja löysi uudelleen akvarellit sekä maisemamaalauksen. Näyttelyn teosten unenomaiset ympäristöt ovat usein mielikuvarakennelmia aiheista, joita taiteilijalle tulee vastaan lähiluonnossa kävellessä. Toisinaan kuvien metsissä ja niityillä vaeltaa lehmiä ja toisinaan ne ovat ehtineet pois kuvasta. Nämä maisemat ovat katkeamattoman laidunnushistorian muokkaamia.

Lähiluontoa ja laiduntajia on esillä Suomen maatalousmuseo Saran Ravintolasalissa 13.9.–20.10.2023.Jaa tapahtuma Facebookissa