Luonnonlaidunpäivän ilmaiset yleisöopastukset

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
18.06.2022
00:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Kansallista Luonnonlaidunpäivää vietetään ensimmäisen kerran 18.6. Teemapäivänä juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia. Lehmät, lampaat, hevoset ja muut laiduntajat ylläpitävät uhanalaisten perinnebiotooppien monimuotoisuutta ja torjuvat luontokatoa.

Teemapäivänä tarjoamme ilmaiset yleisöopastukset Lumoavat laitumet -näyttelyymme klo 12 ja klo 14. Näyttely vie museovieraan luonnonlaidunten keskelle. Kuivat kedot, tuoreet ja kosteat niityt sekä hakamaat ja metsälaitumet ovat uhanlalaisia elinympäristöjä. Ne ovat myös satojen kasvi-, hyönteis- ja sienilajien koti. Joukossa on kymmeniä uhanalaisia tai harvinaisia lajeja. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. 60-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia.

Samalla kun näyttely avaa luonnon monimuotoisuuden merkitystä maatalousympäristöissä, tutustuttaa se kävijän maisematyöntekijöihin – niin eläimiin kuin ihmisiin – ja laiduntamisen historiaan. Käsitteet kuten ”perinnebiotoopit” ja ”monimuotoisuus” saavat näyttelyssä lihaa luittensa ympärille. Ja totta kai näyttelyssä pääsee myös bongaamaan ötököitä, testaamaan omaa kasvituntemustaan ja istahtamaan keskelle lampaiden laiduntamaa luonnonlaidunta.

Mukaan mahtuu enintään 20 henkilöä / opastus.

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, WWF, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.Jaa tapahtuma Facebookissa