Maaliskuun Sarka-sunnuntai: Pitäjänmakasiinien historiaa

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
24.03.2024
13:00 - 14:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Sarka-sunnuntaina 24.3. Suomen maatalousmuseo Sarassa perehdytään pitäjänmakasiinien historiaan. Monella paikkakunnalla yleensä kirkon vieressä komeilee suuri hirsinen tai kivinen rakennus, joka tunnetaan entisenä pitäjänmakasiinina. Tiloissa saattaa nykyisin toimia esimerkiksi kotiseutumuseo, mutta millainen historia viljavarastoina toimineilla pitäjänmakasiineilla on taustallaan?

Maaliskuun Sarka-sunnuntaina 24.3. Suomen maatalousmuseo Saran vieraaksi saapuu FT, dosentti Ilkka Teerijoki pitämään esitelmän ”Pitäjänmakasiini, nälkävuosien turva ja maaseudun ensimmäinen pankki”. Ensimmäiset pitäjänmakasiinit Suomessa perustettiin Huittisiin ja Loimaalle jo 1720-luvulla. Jykeviin, hirrestä, tiilestä tai kivestä rakennettuihin makasiineihin talletettiin viljaa hyvinä satovuosina käytettäväksi ihmisten ravintona ja siemenviljana katovuosina. Viljaa lainattiin korkoa vastaan, joten makasiinit toimivat eräänlaisina pankkeina. Mahdollisesta ylijäämäviljasta saadut myyntitulot käytettiin paikalliseen yleishyödylliseen toimintaan, kuten köyhäinhoitoon tai kouluihin. Viimeiset pitäjänmakasiinit jatkoivat toimintaansa aina 1960-luvulle asti. Suomessa on yhä pystyssä yli 200 pitäjänmakasiinirakennusta, yleensä keskeisellä paikalla kirkon vieressä.

Esitelmässä kerrotaan yli kaksi vuosisataa toimineen, aikanaan maaseudun ihmisten elämään hyvin vahvasti vaikuttaneen, mutta nykyisin historian hämärään painuneen instituution vaiheet. Pitäjänmakasiinien merkitys niin viljahuollon kuin paikallisen itsehallinnon kehityksen kannalta otetaan esiin, sekä valotetaan syitä sen hyvin erilaiseen menestykseen eri puolilla maata. Huomionarvoista on myös se, että vastaavaa instituutiota ei ilmeisesti ole ollut Suomen ja Ruotsin lisäksi missään muualla Euroopassa. Luento alkaa klo 13 Seminaaritila Riihessä. Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen.

Filosofian tohtori, dosentti Ilkka Teerijoki on Hämeenlinnassa asuva historiantutkija. Hänen vuonna 1993 julkaisemansa väitöskirja ”Nälkävuosien turva? Suomen pitäjänmakasiinit 1700-luvulla”, on ainoa pitäjänmakasiineja käsittelevä laajempi esitys Suomessa ja Ruotsissa. Hän on myöhemmin kerännyt laajan, toistaiseksi julkaisemattoman aineiston makasiinien kehityksestä myös 1800- ja 1900-luvuilla.

Sarka-sunnuntaisin museolla on erityistä ohjelmaa ja näyttelyihin on vapaa pääsy. Kevätkaudella 2024 Sarka-sunnuntaita vietetään kuun viimeisenä sunnuntaina vielä huhtikuussa.Jaa tapahtuma Facebookissa