Pitkiä pellavia – Aulagalleria 1.4.-21.9.2023

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
01.04.2023 - 21.09.2023
Koko päivä

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Moni meistä on joskus ”jäänyt loukkuun” tai ihaillut ”pellavapäitä” ajattelematta lainkaan sinikukkaista kuitukasvia, josta esivanhempamme ovat valmistaneet tekstiilinsä vuosituhansia.Pellavasta on valmistettu paidat, pyyhkeet ja lakanat. Sen käsittely on rytmittänyt yhteisöjen elämää vuoden kierron aikana ja prosessi on jättänyt jälkensä myös kieleemme.

Suomen maatalousmuseon Saran uusi näyttely Pitkiä pellavia kertoo pellavan käsittelyn eri vaiheista. Pellava on vanhimpia kankaan valmistukseen käytettyjä kuitukasveja. Ensimmäiset merkit sen viljelystä viittaavat jo pronssikaudelle, noin 1500–500 eaa. Pellava yhdistetään edelleen laatuun, kestävyyteen sekä ylellisyyteen, mutta harva nykyihminen kuitenkaan tuntee sen valmistusprosessia kuitukasvista langaksi.

Pitkiä pellavia-näyttely on tehty yhteistyössä Neliömetri pellavaa-hankkeen kanssa, joka on käynnissä 2022–2023. Projektin tavoitteena on innostaa ihmisiä tutustumaan pellavakuidun matkaan siemenen kylvämisestä korjuuseen ja kuidun työstämiseen asti. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Taitoliitto, Maa- ja kotitalousnaiset, Proagria sekä Suomen maatalousmuseo Sarka.

Pitkiä pellavia-näyttely tutustuttaa pellavan alkuperään, historiaan ja tuotantoon sekä kuidun käsittelyn kulttuuriperintöön.

Pitkiä pellavia-näyttely on esillä Sarka-museon Aulagalleriassa 1.4.–21.9.2023.Jaa tapahtuma Facebookissa