Ruisleipä – suomalainen ruisleipä nyt ja ennen

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
28.01.2018 - 30.12.2018
00:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Ruisleipä-näyttelyssä tutustutaan rukiisen leivän historiaan ja nykyisyyteen. Ruisleipä oli vuosisatojen ajan suomalaisten jokapäiväinen leipä, johon elämä perustui. Kovalla työllä saavutettua leipää kunnioitettiin ja arvostettiin, ja leipään liittyi monia uskomuksia ja tapoja. Ruisleipä on ollut perinteisesti erityyppistä läntisessä ja itäisessä Suomessa. Leipäviljan ohella rukiilla on ollut monenlaista muutakin käyttöä raaka-aineena paitsi ruuanlaitossa myös esimerkiksi liiman ja maalin valmistuksessa.

Näyttelyssä selviävät niin taikinajuuren salat kuin rukiin viljelyn vaiheet ennen maatalouden koneistumistakin. Suomalaisten rukiin käyttö on aikojen kuluessa vähentynyt ruokavaliossa tapahtuneiden muutosten myötä, mutta kotimaisesta rukiista leivotulla leivällä riittää yhä kysyntää. Nykypäivänä ruisleipää on saatavilla monessa muodossa näkkileivästä patonkiin ja paahtoleipään.

Miksi juuri ruis on ollut suomalaisille niin tärkeä leipävilja? Miksi reikäleivässä on reikä? Entä paljonko suomalainen syö keskimäärin ruisleipää vuodessa?Jaa tapahtuma Facebookissa