Ruokakeskiviikko: Suomen ruokahistoria ja miten sitä tutkitaan

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
17.11.2021
18:00 - 19:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Ruoka on ollut kautta vuosisatojen historiaa keskeisesti ohjannut tekijä, ja ruokahistorioitsijan on mahdollista tutkia monenlaisia asioita alkaen ruoan tuottamisesta ja valmistamisesta aina ruokapöydässä istumiseen. Aiheen rajauksen lisäksi ruokahistorian tutkimuksen lähdeaineistot riippuvat tutkittavasta aikakaudesta.

Suomen maatalousmuseo Saran Ruokakeskiviikon esityksessään 18.8.2021 klo 18 yliopistonlehtori FT Ritva Kylli Oulun yliopistosta luennoi aiheesta Tutkimuskohteena Suomen ruokahistoria. Hän esittelee uutta kirjaansa Suomen ruokahistoria suolalihasta sushiin ja kertoo samalla, minkälaisilla lähdeaineistoilla eri vuosisatojen ruokahistoriaa on mahdollista tutkia. Esimerkiksi 1700-luvun ruokahistoriaa on mahdollista tutkia tullitilien ja perunkirjojen avulla, kun taas 1800-luvulla tutkijan käytössä on jo runsas sanomalehtiaineisto. 1900-luvun tutkija voi hyödyntää puolestaan monenlaisia keittokirjoja sekä ruokaan keskittyneitä aikakauslehtiä.

Kylli on Suomen ja Pohjois-Euroopan historian dosentti, joka toimii arktisen ja pohjoisen historian yliopistonlehtorina Oulun yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa liittyvät ruokaan, ympäristöön ja terveyteen.

Ruokakeskiviikot ovat Suomen maatalousmuseo Sarkan luento- ja tapahtumasarja, jossa syvennytään erilaisiin ruokateemoihin. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Marraskuun Ruokakeskiviikko järjestetään etätapahtumana. Siihen voi osallistua osoitteessa: www.sarka.fi/ruokakeskiviikot.

Ritva Kylli ja hänen kirjansa kansi.Jaa tapahtuma Facebookissa