Sarka-sunnuntai: Ensimmäinen traktorini

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
26.09.2021
14:00 - 15:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, LOIMAA


Sarka-sunnuntain luento, amanuenssi Ragni Reichardt: Ensimmäinen traktorini.

Suomen ensimmäinen markkinoille vuonna 1919 tullut traktori oli Kullervo-merkkinen. Kullervon päivää vietetään 25.9., minkä kunniaksi Sarka-sunnuntaina 26.9. teemana ovat traktorit.

Traktori aiheutti aluksi viljelijöiden keskuudessa niin ihastusta, pelkoa kuin ennakkoluulojakin. Suomen Kuvalehti kuvaili traktoria seuraavin lausein: ”Teollisuus on vihdoinkin kyennyt luomaan koneen, joka näyttää vapauttavan maanviljelijät työvoimapulasta ja joka parhaillaan tämän takia suorittaa rauhallista vallankumoustaan maanviljelyksen alalla kautta maailman.” Kesti kuitenkin 30 vuotta, ennen kun traktori syrjäytti vetojuhtana hevosen.

Sarka-museon amanuenssi Ragni Reichardtin Ensimmäinen traktorini -esityksen myötä pääsemme kurkistamaan maanviljelijöiden arkeen 1950–1960-luvuille, jolloin traktorien todellinen vallankumous alkoi. Luennolla pohditaan, miten traktorin tuloon oltiin varauduttu, millaisia traktorimerkkejä haluttiin omalle kotitilalle ja miten traktori mullisti maanviljelijän arjen, vai mullistiko?

Ragni Reichardt työskentelee Sarassa koneista kertovan näyttelyn uudistustyön parissa. Folkloristina hän arvostaa hyviä tarinoita ja muistitietoa.

Koneista voimaa -näyttelyä uudistaessaan Reichardt on hypännyt aivan uudenlaiseen maailmaan.

– Mitä tiesin traktoreista, puimureista ja työkoneista? Enpä juuri mitään. Onnekseni loistavat kollegani ohjasivat minut heti tiedon ääreen. Sain luettavakseni kasapäin kirjallisuutta, nettilinkkejä, aikakausilehtiä ja arkistomateriaalia. Sen jälkeen elämäni ei ole ollut entisellään. Minulle syntyi henkilökohtainen side maailmaan, jota aiemmin ei ollut elämässäni. Tämän tunteen halusin välittää myös näyttelyyn, jotta jokainen pääsisi osalliseksi koneellisen voiman ihmeellisyydestä.

Esitys nähdään ja kuullaan klo 26.9. klo 14 museon seminaaritila Riihessä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Sitä voi seurata myös verkossa suoratoistolähetyksenä museon YouYube-kanavalla.

Sarka-sunnuntaisin myös museon näyttelyihin on vapaa pääsy.

Kuvaaja: Pentti Nopola Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka

 

 Jaa tapahtuma Facebookissa