Susiääniä Puistossa, Petri Vainiotalo, alppitorviesityksiä, Alpo Jaakolan patsaspuisto, su 12.8. klo 16-18

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
12.08.2018
16:00 - 18:00

Tapahtumapaikka
Alpo Jaakolan Patsaspuisto
Aura-Pirkkatie 84, Loimaa


Petri Vainiotalo patsaspuistossa

Alpo Jaakolan Patsaspuistossa kuuluu kummia sunnuntai-iltapäivällä 12.8., jolloin siellä pidetään pienistä musiikkituokioista koostuva alppitorvikonsertti. Esiintyjänä on Huittisten musiikkiopiston apulaisrehtori Petri Vainiotalo, joka toimi aikaisemmin Loimaan Soittokunnan kapellimestarina ja kaupungin musiikinohjaajana.

Alppitorvi on sveitsiläinen perinnesoitin, vähän vajaa neljä metriä pitkä suora kartiomainen putki, jonka soittaminen perustuu luonnonsävelsarjan ääniin. Periaate on siis sama kuin vaskipuhaltimissa. Vain huulilihaksilla hallittavista sävelistä suuri osa on harmonisia, mutta erityisen kiinnostavia ovat sarjan epätonaaliset 7. ja 11. sekä jopa pahamaineinen 13. sävel. Näitä sävellajien ulkopuolisia säveliä voi hyvällä syyllä kutsua susiääniksi.

Tilaisuus jakautuu neljään tuokioon: klo 16 teemana on Metsänpoika tahdon olla ja silloin kuullaan mm. fanfaareita ja signaaleja metsän siimeksestä, puoli tuntia myöhemmin Vainiotalo esittelee soitintaan ja klo 17 musiikkituokio Au naturel koostuu luonnonsävelille kirjoitetuista sävellyksistä. Tilaisuuden päättävä tuokio on juhlavasti nimeltään Sinfoninen iltasoitto. Puoli kuudelta alkavassa sessiossa Vainiotalo soittaa teemoja, jotka soveltuvat alppitorvelle ja jotka sillä soitettuna saavat lisäarvoa epätonaalisista sävelistä, susiäänistä.

Monet fanfaarit on soitettavissa kolmannella, neljännellä ja viidennellä luonnonsävelellä ja niillä pystyvät operoimaan käytännössä kaikki vaskipuhaltajat. Toisiaan lähellä olevat, selkeitä melodioita muodostavat sävelet löytyvät samassa sarjassa huomattavasti ylempää. Niillä soittaminen ja varsinkin näiden välistä löytyvien susiäänien hallitseminen ja hyödyntäminen on helpompaa käyrätorvensoittajalle, jollainen Vainiotalokin koulutukseltaan on.

Eri puolilla Alpo Jaakolan Patsaspuistoa tapahtuva tilaisuus on kulttuuripalveluiden järjestämä ja ohjelma sisältyy pääsylipun hintaan.

Pääsyliput: 2/3 €, museokortilla ja alle 18 vuotiaat ilmaiseksi.Jaa tapahtuma Facebookissa