Tiistaikonsertti: Verneri Pohjola ja Mika Kallio: Animal Image

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
22.02.2022
19:00 - 20:00

Tapahtumapaikka
Loimaan Taidetalo
Rantatie 2, Loimaa


 

 

 

Verneri Pohjola trumpetti, elektroniikka

Mika Kallio rummut, gongit

 

Trumpetisti Verneri Pohjolan ja lyömäsoittaja Mika Kallion alunperin luontoelokuvan ympärille rakentuva Animal Image -konsertti kuvaa ihmisen ja eläimen ikiaikaista suhdetta. Se kutsuu pohtimaan ihmisen suhdetta omaan eläimeyteensä ilman kielen luomia rajoitteita.

Improvisoidut sävellykset rakentavat sanattoman kielen eläimen ja ihmisen välille ja yhdistävät ne lumoavaksi kokonaistaideteokseksi. Se on kuin emotionaalinen kieli ihmisen ja eläimen välillä – dialogia ilman puhetta, vapautta puhutun kielen säännöistä ja rakenteista. Se pakottaa kuuntelemaan ja tuntemaan, ja olemaan hetkessä läsnä.

”Kun näin elokuvantekijä Perttu Saksan henkeäsalpaavan kuvamateriaalin ensimmäistä kertaa, ymmärsin että projekti on liian inspiroiva kieltäytymiseen. Kukaan toinen ei ole käsitellyt musiikkiani samanlaisella kunnioituksella ja visiolla. Elokuva nostaa sävellykseni uudelle tasolle. Olen äärettömän ylpeä teoksesta ja toivon, että kuuntelija noudattaa Pertun toivetta antautumalla eläimeyden maailmaan – tai sen kuvaan – musiikin kautta,” Verneri Pohjola kertoo.

Brittiläinen levymerkki Edition Records julkaisi albumin Animal Image vuonna 2018. Kymmenisen vuotta sitten alkanut trumpetistin ja rumpalin kumppanuus jatkuu ja kukoistaa. Mika Kallio on myös Verneri Pohjolan nykyisen kvartetin rumpali.

Verneri Pohjola (s. 1977) on koskettanut musiikillaan laajasti suomalaista ja eurooppalaista jazzyleisöä. Oman tunnistettavan soundinsa löytänyt Pohjola on mestarillinen tilan käyttäjä. Pohjolan äänitetuotanto on kehittynyt jatkuvasti hienosta alustaan (debyyttilevy Aurora, 2009) kohti yhä kypsempää ja täydellisempää jazzin ydintä. Pohjolan uusin kvartettilevy The Dead Don’t Dream (2020) on hänen tähänastisen soolouransa huippu. Hän sai vuonna 2017 Suomen jazzliiton Yrjö-palkinnon ja oli yksi Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2021 Musiikkipalkinnon ehdokkaista.

Mika Kallion (s. 1974) soittoa on aina määritellyt laaja-alaisuus, kuunteleva herkkyys ja kyky saada rummut soimaan säestettävää kokoonpanoa rikastuttavalla tavalla. Hän ei ole vain komppaava settirumpali, vaan monipuolinen lyömäsoitintaiteilija. Vaikka Kallio tuntuu olevan kotonaan melkein missä jazztyylissä tahansa, eniten häntä on kuultu yhtyeissä, joiden tyylillinen koti löytyy jazzin valtavirran ulkopuolelta. Hän julkaisi oman sooloalbumin vuonna 2008, ja kaikenkaikkiaan hänen soittoaan voi kuulla 70:llä eri äänitteellä. Kallio sai toisen palkinnon Monacon kansainvälisessä jazzsolistikilpailusta vuonna 1999 ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2002.

 

Liput 10/8 €, museokortilla 7/5 €

Tervetuloa!Jaa tapahtuma Facebookissa