Tule välipäivinä bongaamaan tonttuja Sarka-museon pihalle!

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
28.12.2021 - 30.12.2021
10:00 - 17:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Joulun välipäivinä 28.–30.12. Suomen maatalousmuseo Saran piha-alueelle voi tulla koko perheen voimin etsimään tonttuja. Museon aukioloaikoina klo 10-17 tonttujen luokse löytää helposti museon infosta saatavan kartan avulla, ja jokaisen tontun luona on myös pieni tehtävä suoritettavaksi.

Tule ottamaan selvää, kuinka monta tonttua pihalta löytyy ja millaisia tontut ovat luonteeltaan! Sarka-museon pihalta löytyvät tontut ovat kaikki hyväntahtoisia ja kilttejä, joten tonttukierros sopii hyvin myös perheen pienimmille. Hämärässä tonttujen etsintä voi olla erityisen jännittävää ja silloin mukaan kannattaa ottaa oma taskulamppu.

Jouluisen tonttukierroksen hahmot perustuvat suomalaiseen kansanperinteeseen. Entisaikaan tonttuja asusteli monissa maalaistalon rakennuksissa ja niiden ajateltiin pitävän huolta muun muassa talon karjasta ja sato-onnesta. Tontut olikin syytä pitää tyytyväisinä, jotta ne eivät olisi suuttuneet ja lähteneet talosta pois. Tonttuja voitiin kunnioittaa esimerkiksi viemällä niille joulunaikaan puuroa syötäväksi.

Joulupukin apureina toimivat punalakkiset joulutontut ovat kansanperinteen haltijatonttuja paljon uudempaa perua, ja ne ovat yleistyneet vasta 1800-luvun lopulta lähtien. Joulutonttu on saanut Suomessa vaikutteita sekä kansanperinteestä että ulkomailta, sillä joulutonttuperinne levisi Pohjoismaissa alun perin Tanskasta Norjan ja Ruotsin kautta Suomeen.Jaa tapahtuma Facebookissa