Kätevää, eikö totta? Keittiön apuvälineitä ja pienkoneita

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
20.04.2022 - 09.10.2022
Koko päivä

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


Sarka-musoen Ruokakulma-tilassa avautuu uusi näyttely20.4.  Se esittelee keittiön pienkoneita ja muita ruuanlaiton apuvälineitä eri aikakausilta.

Keittiössä elämäntapojemme muutokset näkyvät erityisesti esineiden kautta, sillä ruuanlaittoon liittyvillä pienkoneilla ja apuvälineillä on tärkeä rooli osana arkeamme. Joillakin keittiöiden laitteilla on pitkä, vuosikymmenten tai vuosisatojenkin taakse ulottuva historia, toiset taas edustavat uudempia keksintöjä ja suuntauksia elämäntavoissamme.

Yhteiskunnan sähköistyminen on tuonut 1930-luvulta lähtien kotikeittiöihin runsaasti uusia pienkoneita, mutta monia sähkökäyttöisiä laitteita on edeltänyt myös mekaaninen vastine. Ruuanlaittoa helpottavia talouskojeita, kuten liha- ja kahvimyllyjä, jäätelökoneita ja hammaspyörävatkaimia hankittiin säätyläiskoteihin jo 1860-luvulla. Näyttelyssä voi tutustua monen nykyisin sähkökäyttöisen pienkoneen mekaaniseen vastineeseen.

Naisten työssäkäynnin lisääntyminen ja arjen muuttuminen kiireisemmäksi on luonut tarpeita nopeuttaa ja helpottaa ruuanlaittoa. Näyttelyssä on esillä esimerkkejä monista tällaisista raastamista, pilkkomista ja vatkaamista helpottavista apuvälineistä.

Ennen 1960-luvun puoliväliä kodinkonehankinnat tehtiin yleensä järkisyistä ja helpottamaan arjen suurimpia tarpeita. Kun elintaso nousi ja televisiot yleistyivät 1960-luvun puolivälin jälkeen, koteihin alettiin hankkia yhä enemmän uusia pienkoneita, kuten kahvinkeittimiä, leivänpaahtimia ja grillejä. Menneiden vuosikymmenten nostalgiaa tarjoilevat muun muassa 1970-luvun pöytägrilli ja hurmaava 1960-luvun vakuumikahvinkeitin.

1980-luvulta lähtien markkinoille on saapunut kiihtyvällä tahdilla uudenlaisia keittiökoneita. Leipäkone on esimerkki jo hiipuneesta keittiökonevillityksestä. Trendit, matkailu ja kansainvälistyminen ovat heijastuneet myös keittiöiden varustukseen. Nykypäivänä ruuanlaittoon liittyvien kodinkoneiden kautta haetaan helpomman ja sujuvamman arjen ohella myös ruokaan liittyviä elämyksiä ja pyritään ilmaisemaan omia kiinnostuksen kohteita ja arvoja.

Näyttelyn monet keittiölaitteet houkuttelevat pohtimaan arjessamme tapahtuneita muutoksia ja sitä, mikä tekee oman kodin keittiölaitteista tarpeellisia. Miksi jokin tietty laite säilyttää asemansa arjen helpottajana vuosikymmenestä toiseen, kun taas toinen laite unohtuu nopeasti kaapin perälle pölyttymään?

Kätevää, eikö totta? -näyttely Ruokakulma-näyttelytilassa
20.4.–9.10.2022.Jaa tapahtuma Facebookissa