Ruokakeskiviikko: Riittävätkö markat, sentit, sähkö ja vesi? Kodinkoneilla helpotusta naisten arkeen

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
14.09.2022
18:00 - 19:00

Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa


FT Maria Vanha-Similä Jyväskylän yliopistosta kertoo, miten kodinkoneiden yleistyminen kotitalouksissa 1950-luvulta lähtien muutti erityisesti naisten arkea. Ennen esitystä on mahdollisuus tutustua museon Ruokakulman näyttelyyn.

Moniin suomalaisiin keittiöihin ilmestyi uusia kodinkoneita 1950–1970-luvuilla. Kodinkoneiden yleistyminen kotitalouksissa muutti erityisesti naisten arkea valtavasti.

Mahdollisuuksien mukaan koteihin hankittiin jääkaappeja, sähköliesiä ja pakastamia. Myös pienempiä koneita, kuten sähkövatkaimia, automaattisia leivänpaahtimia sekä kahvinkeittimiä, alkoi ilmestyä keittiöihin.

Koneet nopeuttivat ja helpottivat töitä, mutta niiden hankinta vaati taloudellisia satsauksia. Perheessä piti miettiä, miten rahat riittävät uusiin laitteisiin ja mistä niille saataisiin perinteiseen tapaan suunniteltuihin keittiöihin tilaa, Vanha-Similä kuvaa

Vanha-Similä kertoo esitelmässään kodinkoneiden vallankumouksesta liittäen aiheensa Saran ruokakulmassa esillä olevaan Kätevää, eikö totta – Keittiön apuvälineitä ja pienkoneita -näyttelyyn

Ruokakeskiviikot ovat Suomen maatalousmuseo Sarkan luento- ja tapahtumasarja, jossa syvennytään erilaisiin ruokateemoihin. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Vanha-Similän esitys on nähtävissä ja kuultavissa seminaaritila Riihessä klo 18. Sitä voi seurata myös verkossa suoratoistolähetyksenä esityksen alkaessa YouTube-kanavallamme.

Kuva: Aukusti Tuhkala, Museovirasto. CC BY 4.0

 Jaa tapahtuma Facebookissa